Ciutat:
Barcelona
Biblioteca / Arxiu:
Biblioteca de Catalunya
Signatura: Ms. 44
Signatures antigues:
Data: XVIII
Llengua:
Catalā, castellā
Suport: Paper
Mides: 200 x 145 mm
Folis: 1 + f. 1-291 (antiga: 1-180) + 5
Copista: Diverses mans
Enquadernació: Pergamí
Llom: "Cocina"
Procedència:
Biblioteca de Mariā Aguilķ
Estat de conservació:
Ornamentació:
Matèries: Gastronomia
, Matemātiques
Autor:
Títol:
[Receptaris de cuina i apunts d'aritmètica i geometria]
Contingut:
[1a] F. 1-177v (1-175v) [Receptes de cuina (en castellà i català)].
F. 1-13 (1-12) [Índex de receptes dels f. 18-170].
[2] F. 13v-17 (12v-16) [Exercicis de geometria (en català)].
[1b] F. 18 (17), primera rúbrica: "Modo por conponer una cena de una portada con sus postras". [Segueix una figura: plats per a l'àpat]. Inc.: "El platto del asado será conpuesto con dos pollas, un quarto de cabritto y dosse tordos".
F. 36 (35): "Principi del llibre". "1. Todo género de asado".
[1c] F. 170v-177v (169v-176v) [Receptari en català].
[3] F. 279-291 [Tractat d'aritmètica amb exercicis pràctics (relligat cap per avall)]. "Començam la primera regla general y principal de la arithmètica dita summar. Compost vuy dia 10 de 10bre de 1738". |
Una tercera part dels f. estan en blanc. Al f. 1 es llegeix el nom Miquel Castanyó, possible propietari.
[1] és un recull de receptes de procedències diferents, compilades per diverses mans. Segons Massó i Rubió, el text castellà té influència italiana. Sembla que reaprofita un llibre destinat a contenir com a mínim un tractat d'aritmètica. Als f. 13v, 14v, 16v i 17v s'han afegit notes gastronòmiques (llistes d'àpats i aliments) a unes de geometria prèvies.
[MTS] |