• Cerca general
  • Cerca per camps
  • Cerca per matèries

 

 

 

 

 

Id MCEM: 397

Ciutat Barcelona

Biblioteca / Arxiu:  Biblioteca de la Universitat

Signatura: Ms. 62

Signatures antigues: 8-20-6

Data: XVII in.

Llengua:  Catalā, castellā

Suport: Paper

Mides: 195 x 145 mm

Folis: 2 + f. 1-130 en llapis, discontínua (antiga: 1-71); errors d'enquadernaciķ

Copista: [1-2] d'una mā; [3] dues mans; [4] mā posterior. [1-2], notes al marge de Gaspar Arnau i Jeroni Llobera

Enquadernació:  Pergamí

Llom: "Drogas y confiterí[a]" (teixell)

Procedència:  Gaspar Arnau, practicant d'adroguer a la botiga de Palau (1610, 1619); Jeroni Llobera, adroguer de Castellķ d'Empúries (1614, 1632)

Estat de conservació: 

Ornamentació:

Matèries: Farmācia , Gastronomia

Autor:  [1-2] Melcior Palau (XVI-XVII). [3] Miguel de Baeza (XVI)

Títol:  [1] Les coneixences de les drogues. [2] Avisos de moltes maneres de drogues. [3] Los cuatro libros de la arte de la confitería. [4] [Receptes de cuina]

Contingut

[1] F. 1-7v + 14-21v + 8-12v: "Seguexen-se les conexenças de les drogues, continuades per A.B.C.D., etc.". Inc.: "Alum de roca ha tal conexença, que sien troços grosos". Expl.: "y taste'l y deu haver sabor pruent".

[2] F. 13-13v + 22-51v: "Avisos de moltas maneras de drogas, axí de llavant com de ponent y de índia, mixjorn y tramuntana, fet per mi [ratllat Melchior Palau i interl., de la mà de G. Arnau Gaspar Arnau], droguer, tret de molts doctors". "Plattearius: és fret y humit al IIII grau". Inc.: "Argent viu se fa en Gandia ho en Sivilla". Expl.: "bé que n'i à en la província de Síria, que té bona holor y sabor".

[3] F. 53: "Los quatro libros de la arte de la confitería compuestos por Miguel de Baeza, vezino y natural de la imperial siudad de Toledo. En el primero de los quales se trata de las especias y calidades del azúcar; en el segundo, de las confituras finas y entrefines, lizas y labradas; en el tercero, de las conservas de azúcar y de miel; y en el quarto, de la pasta blanca y su horden y hotras cosas. Con privilegio. Imprezo en Alcallá de Henáraz en casa de Ivo Gratián, que sea en gloria, anyo del Señor 1592".

F. 53v-54v [Llicència reial d'impressió. Motejo de la Vega, 17 de juny de 1592].

F. [55]-126 (1-s. n.): "Libro primero: de las especias del azúcar y de sus calidades". "Capítulo primero, que trata en qué parte se cría el azúcar y quál es lo major". Inc.: "En las cosas que Dios ha criado para bien provecho de los hombres". Expl.: "y ésta es la orden y el fin del libre. Fin de los quatro libros de confituras, etc.".

[4] F. 126v-128v [Receptes de cuina (en català)].

F. 126v: "Piñyonada d'emella".

F. [127-127v]: "Bocados de Portugal".

F. [127v]-128v: "Sucre esponjat".
 

Observacions: 

A Ciència i cultura (1990: 15), s'atribueix provisionalment [1] a Melcior Palau.

Anotacions de Gaspar Arnau a [1-2]: 1) Receptes: "Per a fer un quarter de vy brocàs [...]" (f. 41 i f. 43v); "Més. Per fer torons de amella [...]" (f. 43v); "Per a sis lliuras de salsas [...]" (f. 43v). 2) nota, en vers i en prosa, de Gaspar Arnau: "Alador [sic per hallador] sabio y prudent[e], / qualquiera que túserás, / suplícote mui umilmente / que me buelvas de rapente / este libro si allarás. / Y si mi nombre querer sabrás, / no mires a otra cosa / sino al pie d'esta glosa, / saber y allarlo has: / Gaspart tengo yo para contigo servirte, y Arnau es al postrero nombre, para contigo morir, a quien no espanta la vargüensa y castedat de un mancebo. és-se fet ui als 10 de ganer de 1611" (f. 43-43v; repeteix el principi de nou a 43v).

[EMJ]

Bibliografia: 

ED.: [3] Baeza, M. 1592. // DESCR.: Miquel i Rosell 1958-1969: I, 63-64. Simón Díaz 1965-1994: VI, 231. Mateu Ibars, J. 1981: 202. Ciència i cultura 1990: 15. Repertori 1474-1620: II.1, 78-80. // EST.: Drogues, dolços 2010: 115-119.

 

 

 


 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal