DICCIONARI D'AUTORS I OBRES DE RELIGIOSOS CARMELITES DESCALÇOS A LA PROVÍNCIA DE SANT JOSEP DE CATALUNYA I TERRES DE PARLA CATALANA (1586-1835)

 

Comunitat de carmelites descalces del convent de Sant Josep de Valčncia

Comunitat de carmelites descalces del convent de Sant Josep de València, fundat l’any 1588 per fra Ambrosio Mariano de San Benito, Azzaro (1510-1594). La comunitat de l’antic convent de Sant Josep i Santa Teresa de carmelites descalces de València, que estava situat a la plaça del Portal Nou d’aquesta ciutat, es va vendre l’edifici, on actualment hi ha un hotel de luxe. Les religioses s’han fusionat recentment amb la comunitat provinent de Godella i s’han traslladat al convent de la localitat de Serra (de Portaceli), al Camp de Túria.

 

OBRA

1. Relación de la maravillosa vida y santas costumbres de la Hermana Catalina de San Hierónimo, religiosa carmelita descalça del convento de Valencia.

BNE, ms., P. suplº 289, f. 316-340. S. XVII. Catalina Infante Angosto (Terol, 1572- València, 1610). Silverio de Santa Teresa dóna les dades que extreu de la biografia de la religiosa que recull José de Santa Teresa, historiador oficial del Carmel descalç espanyol, autor del tercer i quart volum de la Reforma de los Descalzos de Nuestra Señora del Carmen. La semblança biogràfica, però, segurament procedeix de les religioses de la comunitat religiosa valenciana.

2. Noticias biográficas de Sor Juana del Espíritu Santo y Catalina de San Jerónimo, religiosas carmelitas Descalzas del convento de Valencia.

BNE, ms., P. suplº 289, f. 341-363. S. XVII. Ambdues biografies semblen procedir del llibre d’elogis fúnebres del convent de Sant Josep de València, que es remetien a l’historiador general de l’orde per a la confecció de la història de la congregació espanyola, i que de l’arxiu general de l’orde, situat al convent de Sant Hermenegildo de Madrid, van passar a la Bilioteca Nacional.

3. Cántico armonioso. Armonía nupcial en el feliz augusto desposorio de una hermosa Rachel, en el siglo la señora Doña Teresa Juana Verdés Montenegro Tárrega [...] en religión la Madre Teresa de la Concepción, en el [...] convento de San Joseph y Santa Teresa de carmelitas descalzas de la ciudad de Valencia. Puesto en música por M. de Acuña.

València: viuda de Bordazar, 1755.

4. Alegórico Metro, en que se cifra la plausible resolución de Dª Mariana Roca de Malferit, Pertusa, Milán de Aragón y Brizuela, y a la Madre Mariana del Patrocinio de San Joseph, con la presente profesión en el religiosíssimo convento de San Joseph y Sta. Teresa de Carmelitas Descalzas de la ciudad de Valencia, en el 17 de junio de 1766. Puestas en música por Mosén Juan de Acuña, beneficiado en la Iglesia parroquial de Santa Catalina mártir de Valencia, y maestro de capilla en la de San Juan del Mercado.

València: Esteban Dolz, 1766.

 

BIBLIOGRAFIA

Serrano Sanz 1893-1895: 141. // Silverio de Santa Teresa 1935-1952: VIII, 663-664. // Matías del Niño Jesús. “Índice de manuscritos Carmelitanos existentes en la Biblioteca Nacional de Madrid”. Ephemerides Carmeliticae, 8 (1957), p. 157-255.

[MGC]

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal